Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΩΣ ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ



Ποιος από εμάς δεν έχει περπατήσει στα μονοπάτια που βρίσκουμε στα βουνά γύρω από την Θεσσαλονίκη και δεν έχει πατήσει κουκουνάρι. Ποιος από εμάς περπατώντας στις κοντινές διαδρομές γύρω από την Θεσσαλονίκη δεν γλίστρησε τουλάχιστον μία φορά πατώντας σε κάποιο μονοπάτι ένα από τα χιλιάδες κουκουνάρια που βρίσκονται κάτω στο έδαφος. Αυτό βέβαια είναι απόλυτα φυσικό αφού η βλάστηση γύρω από την πόλη μας είναι κυρίως μεσογειακή με βασικότερο εκπρόσωπό της τα πεύκα. 

Τα κουκουνάρια όμως παρόλο που έχουμε την χαρά να διαθέτουμε χιλιάδες από αυτά πεταμένα κάτω στο έδαφος τα έχουμε λίγο παρεξηγημένα. Τα πατάμε αδιάφορα χωρίς να γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς ότι πρόκειται για έναν διατροφικό θησαυρό. Σε άλλες χώρες τα έχουν πολύ ψηλά στις διατροφικές τους προτιμήσεις, εμείς δυστυχώς παρόλο που τα έχουμε σε αφθονία μόλις τα τελευταία χρόνια κάποιοι μαθαίνουμε ότι πρόκειται για μία υπερτροφή. Παρακάτω θα σας κάνουμε μία παρουσίαση για το κουκουνάρι ως τροφή, κι αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που τρώγεται από το κουκουνάρι και μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως super food εννοούμε τους σπόρους που βρίσκονται στο εσωτερικό του κουκουναριού. Ας ξεκινήσουμε το διατροφικό μας ταξίδι στο βασίλειο του κουκουναριού……………..
ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΩΣ ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Κουκουναρόσπορος, όπως πολυβιταμίνες, το κουκουνάρι ή κουκουναρόσπορος είναι καρπός που προέρχεται από το πεύκο.

Η αρχική καταγωγή της κουκουναριάς είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βόρεια Αφρική. Καλλιεργείται συστηματικά εδώ και 6.000 χρόνια για τους εδώδιμους σπόρους της, τα κουκουνάρια, τους οποίους εμπορεύονταν οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια. Είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά αλλά και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού.

Οι κουκουναρόσποροι, οι βρώσιμοι καρποί του πεύκου, καταναλώνονται ωμοί, ψητοί ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες. Η οικογένεια των πευκιδών στην οποία ανήκει η κουκουναριά, περιλαμβάνει πάνω από 90 είδη, ενώ πάνω από 20 είναι τα είδη του πεύκου που παράγουν καρπούς κατάλληλους για συγκομιδή. Το πιο ευρέως διαδεδομένο είδος πεύκου στον κόσμο είναι η πεύκη η πίτυς, που ευδοκιμεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες κουκουναριάς, για την παραγωγή του σπόρου, παρά το γεγονός πως προσαρμόζονται άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες. Στην αγορά βρίσκουμε ελληνικούς – σε πολύ μικρές ποσότητες – από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και εισάγουμε κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία και την Ισπανία. Συνήθως τα Χριστούγεννα που έχουν πολύ ζήτηση. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κουκουναρόσπορου που διακινούνται στην ελληνική αγορά εισάγονται από την Τουρκία, την Ισπανία και την Κίνα. Συλλέγονται συνήθως με τα χέρια  από τα ώριμα κουκουνάρια που πέφτουν από το δένδρο και η γεύση τους θυμίζει εκείνη του αμύγδαλου αν και είναι λίγο πιο πικάντικη. Το λευκό ομοιογενές χρώμα ορίζει και την ποιότητά τους. Επειδή αλλοιώνονται σχετικά γρήγορα και χαλάει η γεύση και η οσμή τους, τους διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 μήνες ή στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες το πολύ.

Το κουκουνάρι καταναλωνόταν ευρέως στην Ευρώπη και την Ασία, από την Παλαιολιθική κιόλας περίοδο. Ιστορικά, στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στη Ρώμη θεωρούνταν από τους πιο… καλότυχους καρπούς. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εκτιμούσαν την πλούσια θρεπτική αξία του και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που το θεωρούσαν και σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, ήταν ιδανικός για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στο Μεσαίωνα, του αποδίδονταν αφροδισιακές ιδιότητες γι' αυτό και παρασκεύαζαν ένα είδος μπισκότου με κουκουναρόσπορους, που κατανάλωναν ως επιδόρπιο για την ενίσχυση των ερωτικών επιδόσεων. Η πίτυς των αρχαίων (η πεύκη η χαλέπιος) ήταν το αγαπημένο δέντρο της Ρέας, της μητέρας των θεών, της κόρης του Ουρανού και της Γης, γιατί συμβόλιζε το σύνδεσμο ουρανού και γης.

Αποτελούν ένα ξηρό καρπό με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιοι σε απαραίτητα ω3 λιπαρά, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες καθώς επίσης και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Περιέχουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Ε και Β και δεν περιέχουν γλουτένη. Το πινολενικό οξύ που συναντάται στα κουκουνάρια προκαλεί, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, την απελευθέρωση της χολοκυστοκινίνης και της γλυκαγόνης, δύο ορμονών που ελέγχουν τον κορεσμό και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους Έχει υψηλή ενεργειακή αξία, αφού 100 γρ. κουκουνάρι προσδίδει 570 θερμίδες. Όπως και να έχει, το κουκουνάρι αποτελεί ένα ξηρό καρπό με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες. Εμπεριέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, απαραίτητα ω3 λιπαρά, καθώς επίσης και μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Βάλτε το λοιπόν στη διατροφή σας, ως συστατικό μιας σαλάτας, αλλά και μαζί με λίγα αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες για να έχετε ένα πολύ υγιεινό σνακ.

Όχι μόνο ο σπόρος, αλλά και ο φλοιός του πεύκου έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ρίξτε σε μια συσκευή διάχυσης 2-3 σταγόνες από το αιθέριο έλαιό του. Ανακουφίζει από κρυολογήματα!
Δεν είναι βρώσιμοι οι σπόροι από όλα τα πεύκα, αλλά μόνο από 18-20 είδη.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως ένα λιπαρό οξύ που εξάγεται από ορισμένα είδη κουκουναριών, το πινολενικό οξύ, ίσως διαδραματίζει θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ιδιότητες:
  • Το κουκουνάρι αποτελείται από 50% λίπος, 30% πρωτεΐνη και 11% υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα και βιταμίνες, οι οποίες αξίζει να αναφερθούν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β1 και Ε, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, αλλά και ο ψευδάργυρος.
  • Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού και ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος, ασβεστίου και σιδήρου.
  • Είναι θρεπτική τροφή για να έχουμε νεανικό και υγιές δέρμα.
  • Είναι εδώ και χρόνια αντικείμενο εκτεταμένων μελετών καθώς εκδηλώνει οιστρογονική δράση με προφυλακτικές δράσεις συντελώντας έτσι στην υγεία του μαστού.

Τα οφέλη από την κατανάλωση των κουκουναριών:
  1. Περιορίζουν την όρεξη, στέλνοντας σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. 
  2. Δίνουν ενέργεια
  3. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων
  4. Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες
  5. Ενισχύουν την όραση
  6. Βοηθούν στην μείωση της LDL χοληστερόλης
  7. Βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καταπολεμούν, την αναιμία και την αρτηριοσκλήρωση. Τέλος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή σε περιπτώσεις κοπώσεως, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης και απασβέστωσης των οστών.

Προσοχή στην κατανάλωση:
Είναι πλούσιο σε θερμίδες. Έχει υψηλή ενεργειακή αξία, αφού 100γρ κουκουνάρι έχουν 570 θερμίδες! Πρόσφατα στοιχεία, όμως, δείχνουν πως ένα λιπαρό οξύ που εξάγεται από ορισμένα είδη κουκουναριών, το πινολενικό οξύ, ίσως διαδραματίζει θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό καταστολέα της όρεξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου