Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Σίγουρα όσοι από εσάς έχετε περπατήσει στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονικής θα έχετε συναντήσει εκείνες τις μεταλλικές κολώνες βαμμένες με άσπρο και κόκκινο χρώμα διαδοχικά που στην κορυφή τους έχουν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως για παράδειγμα μικρά κάτοπτρα, κάμερες και ανιχνευτές θερμότητας. Υπάρχουν σε διάφορα σημεία του δάσους και πιο συγκριμένα σε τοποθεσίες με μεγάλη ορατότητα. Προκειται για το σύστημα ελέγχου και τηλεπαρακολούθησης με κάμερες του δάσους για τον έγκαιρο και γρήγορο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών. Το ξέρω ότι θα σας φαίνεται παράξενο η ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος στο δάσος του Σειχ Σου αλλά υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι που δεν είναι ευρέως γνωστό αφού το έργο ενώ ολοκληρώθηκε δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Ας δούμε τι πληροφορίες μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε για αυτό.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το σύστημα τηλεανίχνευσης και παρακολούθησης με κάμερες στοίχισε γύρω στο ένα εκατομμύριο (1000000) ευρώ και ολοκληρώθηκε το 2010. Το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης και προστασίας του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ενώ ο φορέας που θα το χρησιμοποιούσε ήταν το πυροσβεστικό σώμα και συγκεκριμένα διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλονίκης. Το κέντρο ελέγχου του συστήματος βρίσκεται στο δασοπυροσβεστικό κλιμάκιο ΚΕΝΔΡΙΝΟΥ ΛΟΦΟΥ στην περιοχή
Στόχος του συστήματος ήταν:
  1. Ο έγκαιρος εντοπισμός περιστατικών εκδήλωσης πυρκαγιών.
  2. Εντοπισμός περιστατικών άφεσης σκουπιδιών και μπαζών.


Ας δούμε καταρχήν κάποια τεχνικά στοιχεία για αυτό το σύστημα:
  • Το σύστημα παρακολούθησης αποτελείται από 16 σταθμούς, δηλαδή από 16 κάμερες.
  • Οι κάμερες των σταθμών είναι περιστρεφόμενες.
  • Το σύστημα διαθέτει γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών.
  • Υπάρχει κεντρικός σταθμός ελέγχου και παρακολούθησης του συστήματος που βρίσκεται στο δασοπυροσβεστικό κλιμάκιο ΚΕΝΔΡΙΝΟΥ ΛΟΦΟΥ.

Τι συμβαίνει και δεν λειτουργεί το παραπάνω σύστημα…………….? Αυτό ολοκληρώθηκε το 2010. Δεν το παραλαμβάνει όμως το Πυροσβεστικό Σώμα που θα το λειτουργούσε λόγω εσωτερικού κανονισμού που έχει σχέση με τα προσωπικά δεδομένα, και δεύτερον διότι δεν είχε ερωτηθεί το αρχηγείο του πυροσβεστικού σώματος από την εποχή του σχεδιασμού του και δεν είχε δώσει την έγκρισή του για την εγκατάστασή του. Όπως καταλαβαίνεται το ελληνικό δημόσιο σε όλο του το μεγαλείο.

Να δεχθούμε ότι το σύστημα έχει ατέλειες, αλλά αφού καλώς ή κακώς έχει ολοκληρωθεί δεν θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί έστω και με τις ατέλειές του παρά να το έχουμε να κάθεται? Και αναφερόμαστε κιόλας για έναν φορέα που ανήκει στα σώματα ασφαλείας που υποτίθεται είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου.
Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα με το πέρασμα των χρόνων και ενώ το σύστημα έμενε σε αχρηστεία. Ο λόγος? Το σύστημα δεν συντηρείται και διαλύεται σταδιακά, ταυτόχρονα έχουν ήδη κλαπεί και καταστραφεί διάφορα εξαρτήματα κυρίως με την επιδρομή τσιγγάνων πριν καν ακόμη λειτουργήσει κανονικά έστω και για μία μέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σταθμός στην κορυφή ΚΡΑΝΟΣ στον οποίο αφαίρεσαν κάμερες, κάτοπτρα ακόμη και τα φωτοβολταικά πάνελ που έδιναν ηλεκτρική ενέργεια στον σταθμό. Και τώρα μπαίνει θέμα ποιος θα πληρώσει την συντήρηση και επισκευή του έργου.

Τέλος να σας υπενθυμίσω ότι το έργο έγινε και με λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν θα αρχίσουν να μας κυνηγάνε θα μας φταίει πάλι ο Σόιμπλε και οι κακοί Γερμανοί και Ευρωπαίοι. 
Σαν επίλογο απευθυνόμενοι σε αυτούς που τότε αρνιόντουσαν να το παραλάβουν (σήμερα είναι σίγουρα συνταξιούχοι……………………) τους βάζουμε ένα απλό ερώτημα, είναι προτιμότερο που δεν το παραλάβατε, έμεινε σε αχρηστία και το διαλύσανε κλέβοντάς το ή να το παραλαμβάνατε και να προσπαθούσατε τον εκσυγχρονισμό του………………….?????????????

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου