Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ-ΧΤΥΠΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΕΛΩΝΑ



Η χελώνα είναι ένα από τα πολυπληθέστερα ζώα που ζούνε στην ελληνική ύπαιθρο και φύση, και σίγουρα περπατώντας στα ελληνικά βουνά, ακόμη και αυτά που βρίσκονται κοντά στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος θα έχουμε συναντήσει δεκάδες από αυτές. Οι κίνδυνοι όμως για τις χελώνες από την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα είναι πάρα πολλές με σημαντικότερη τις διελεύσεις τροχοφόρων οχημάτων από σημεία και δρόμους που διασχίζουν τα συμπαθητικά ερπετά. Έτσι πολύ συχνά συναντάμε τραυματισμένες χελώνες από αυτοκίνητα, μηχανές και άλλα τροχοφόρα οχήματα. Τι κάνουμε όταν συναντάμε μία τραυματισμένη χελώνα? Την πηγαίνουμε απλά στην άκρη του δρόμου όπως έκανα εγώ? Όχι βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένες πρώτες βοήθειες για τις συμπαθητικές χερσαίες χελώνες και κτηνιατρικά κέντρα που μπορούν να τις βοηθήσουν.

Αυτό θα δούμε στην σημερινή μας ανάρτηση, τι κάνουμε μόλις βρούμε μία τραυματισμένη χελώνα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ-ΧΤΥΠΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΕΛΩΝΑ
Από τι και ποιους κινδυνεύουν;
  1. Από τις πυρκαγιές δύσκολα θα γλιτώσουν.
  2. Από τα αυτοκίνητα θα σκοτωθούν περισσότερες απ' όσες εξαιτίας των φυσικών εχθρών τους.
  3. Από φυτοφάρμακα, ψεκασμούς, αγροτικά μηχανήματα θα σκοτωθούν αρκετές.
  4. Από ορισμένους ανθρώπους θα φαγωθούν – περιστασιακά - αρκετές χελώνες.
  5. Από πάρα πολλούς ανθρώπους θα αφαιρεθούν χελώνες από το φυσικό τους περιβάλλον και θα κρατηθούν ως κατοικίδια. Συνήθως τις αναγκάζουν να ζήσουν σε ακατάλληλους κήπους, ακόμα και σε βεράντες ή γλάστρες. Θα ζήσουν έτσι αρκετό καιρό σε συνθήκες βασανιστικής σκλαβιάς, και θα πεθάνουν πολύ πιο σύντομα από όσο αν ζούσαν στη φύση.


Πρόληψη και προστασία των χελώνων:
  • Να μην παίρνουμε χελωνάκια από την εξοχή στο σπίτι μας.
  • Να οδηγούμε προσεχτικά ώστε να μην πατάμε τις χελώνες.
  • Όταν είμαστε στην εξοχή και βρούμε μια χελώνα στην άσφαλτο, καλό είναι να την μεταφέρουμε μακριά από τον δρόμο και όχι να την πάρουμε μαζί μας.
  • Να μην αφήνουμε τα σκουπίδια μας στην εξοχή και ιδιαίτερα τις πλαστικές σακούλες και συσκευασίες. Υπάρχει κίνδυνος να τις φάνε ή να παγιδευτούν μέσα σ’ αυτές. Ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πρώτης τάξεως προσάναμμα για πυρκαγιά.
  • Αν βρούμε μια τραυματισμένη χελώνα πρέπει να την μαζέψουμε και να επικοινωνήσουμε άμεσα με γιατρό που ειδικεύεται σχετικά. Μια χελώνα, έστω και ελαφρά τραυματισμένη, πρέπει να θεωρείται επείγον περιστατικό. Πολλές χελώνες χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν ή δεν επιβίωσαν του τραυματισμού τους, γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην περίθαλψή τους.
  • Αν βρούμε μια χελώνα μέσα στην πόλη ας μην την εγκαταλείψουμε σε πάρκο ή πλατεία.
  • Να μην αγοράζουμε προϊόντα που η πρώτη ύλη τους προέρχεται από χελώνες.


Πρώτες Βοήθειες σε τραυματισμένη χελώνα:
  1. Μαζέψτε την τραυματισμένη χελώνα απαλά και προσεκτικά. Αν έχει σπασμένο καβούκι, μπορεί να έχει σπάσει και στο κάτω μέρος του καβουκιού της.
  2. ΠΡΟΣΟΧΗ ! Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε την πληγή, μη δώσετε κανένα απολύτως φάρμακο. Μην προσπαθήσετε να δώσετε φαγητό ή νερό.
  3. Καλύψτε καλά όλες τις πληγές με γάζα ή καθαρό πανί (μόνο αν φαίνεται φρέσκια η πληγή ώστε να προστατευτεί από τις μύγες και τις σκόνες. Αν είναι παλιά η πληγή ελέγχουμε αν έχει σκουλήκια. Αν μπορούμε τα αφαιρούμε χωρίς να χειροτερεύουμε το τραύμα).
  4. Βρείτε ένα καθαρό και ευρύχωρο χαρτόκουτο. Κολλήστε καλά, με πολλή αυτοκόλλητη ταινία για δέματα, τον πάτο του κουτιού. Ανοίξτε μικρές τρύπες γύρω-γύρω. Στρώστε πολλές εφημερίδες στον πάτο του κουτιού. (Οι χελώνες κατά τη μεταφορά συνήθως ουρούν από φόβο. Το κουτί μπορεί να μαλακώσει και να καταστραφεί.)
  5. Τοποθετήστε τη χελώνα μέσα στο χαρτόκουτο και διατηρήστε τη σε εσωτερικό ζεστό χώρο.
  6. Οι πρώτες βοήθειες, ενώ φαίνονται απλές οδηγίες, είναι πάρα πολύ σημαντικές για την επιβίωση της χελώνας τις κρίσιμες αυτές στιγμές.
  7. Επικοινωνήστε αμέσως με τον αρμόδιο φορέα που σας παραθέτουμε παρακάτω:
  8. Επικοινωνήστε χωρίς καμμιά καθυστέρηση με το:


Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων που εδρεύει στην Αίγινα τηλέφωνα: 2297031338
2297028367
ΚΙΝΗΤΑ: 6973-318845 Παύλος Μπήτρος, 6979-914851 Γιάννης Πουλόπουλος
Καβάλα: 6977632276 (Άρης Χρηστίδης)
Θεσσαλονίκη: 6947421278 (Στέλιος Γερονυμάκης)
Λάρισα: 6981353612 (Ζήσης Νταλαμπύρας)
Πρέβεζα: 6937099240 (Πέλα Καλογήρου)
Κρήτη - Ηράκλειο: 6944460869 (Ιωάννα Κελεσή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου