Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΑΔΙΟΥ



Τι είναι αυτό που μας εντυπωσιάζει περισσότερο αγναντεύοντας γύρω από την κορυφή Λάναρι? Η ύπαρξη στους πρόποδες του μία μικρής αλλά εντυπωσιακής λίμνης που δίνει μία άλλη ομορφιά στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τεχνική λίμνη που βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό του Τριαδίου από τον οποίο έχει πάρει και το όνομα της, «τεχνική λίμνη Τριαδίου». Είναι ένας μικρός υδάτινος παράδεισος, που δίνει μία ξεχωριστή νότα στην περιοχή και σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε. Εμείς αρχικά την γνωρίσαμε στην διαδρομή οικισμός Τριαδίου-κορυφή Λάναρι. Επειδή θα την συναντήσουμε και πολλές φορές στο μέλλον σκεφθήκαμε στο blog μας που ασχολείται με την πεζοπορία γύρω από την Θεσσαλονίκη, το trekkingaroundthessaloniki.blogspot.com να ψάξουμε ότι πληροφορίες μπορούμε να βρούμε για αυτήν από πλευράς ιστορίας αλλά και κατασκευής. Ψάχνοντας για αυτήν καταλάβαμε ότι θα έπρεπε παράλληλα να αναψητήσουμε πληροφορίες και για το τεχνικό έργο στο οποίο οφείλει την δημιουργία της, δηλαδή στο φράγμα Τριαδίου.  Στην βιβλιογραφία δεν μπορέσαμε να βρούμε τίποτα και για τα δύο, δηλαδή φράγμα και λίμνη,  μόνο κάποιες λίγες πληροφορίες στο διαδίκτυο που σας τις παρουσιάζουμε.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΑΔΙΟΥ, ΦΡΑΓΜΑ ΤΡΙΑΔΙΟΥ
Το φράγµα και ο ταµιευτήρας Τριαδίου και τα συναφή υδροτεχνικά τους έργα δηλαδή ο  υπερχειλιστής και ο αγωγός προσαγωγής έχουν κατασκευασθεί περίπου το 1997 από τον ∆ήµο Θέρµης. Ο σκοπός την λειτουργίας τους είναι πολλαπλός και πιο συγκεκριμένα για την κάλυψη υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών του ∆ήµου, ρύθµιση και διατήρηση της βασικής ροής στην κοίτη του χειµάρρου ολόκληρο το χρόνο και περιβαλλοντική της συντήρηση, ο εµπλουτισµός των υπόγειων υδροφορέων που βρίσκονται κάτω από το φράγµα και η δημιουργία χώρου αναψυχήσ. Τον Ιουνίου του 2007, συνέβει αστοχία του φράγµατος Τριαδίου το οποίο και επιδιορθώθηκε αμέσως.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
Το φράγµα Τριαδίου κατασκευάστηκε το 1997 από τον ∆ήµο Θέρµης στην θέση Παλιά Λατοµεία (Ισενλή) του χειµάρρου Τριαδίου, χωρίς συγκεκριµένη Οριστική τεχνική µελέτη και χωρίς τήρηση αυστηρών τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής σε ότι αφορά στην συµπύκνωση του σώµατος του φράγµατος. Βέβαια, της κατασκευής του φράγµατος προηγήθηκε η εκπόνηση και η έγκριση µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διασφαλίσθηκε η αντίστοιχη αδειοδότηση του έργου. Τα γεωµετρικά στοιχεία του φράγµατος είναι:
  • Μήκος στέψης φράγµατος της τάξης των 160µέτρων.
  • Ύψος φράγµατος περίπου 36,5µέτρων.
  • Μέγιστο πλάτος σώµατος φράγµατος στην θεµελίωση της τάξης των 150µέτρων.
  • Το υψόµετρο, στην στέψη του φράγµατος είναι 244,50 µέτρα.
  • Το υψόμετρο στον κατάντη πόδα του φράγµατος είναι 208,0 µέτρα.
  • Ο ωφέλιµος όγκος του ταµιευτήρα είναι 250.000 κυβικά μέτρα.
  • Η επιφάνειά του στην ανώτατη στάθµη της λίµνης είναι 18.000 τ.µ.


Για την αντιµετώπιση της παροχής πληµµύρας έχει κατασκευαθεί υπερχειλιστής, τύπου ανοικτής διώρυγας, ορθογωνικής διατοµής και είναι ανεπένδυτος. Στο ανάντη πρανές του φράγµατος έχει κατασκευαστεί λιθορριπή προστασίας έναντι του κυµατισµού της λίµνης µε ογκολίθους χωρίς τήρηση τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής της. Το 2003, η στάθµη του ταµιευτήρα έφθασε µέχρι το υψόµετρο 240,55µ. (19-06-2003), το 2004 µέχρι το υψόµετρο 241,04µ. (10-04-2004), ενώ το 2007 πλησίασε αρκετά την Ανώτατη στάθµη της λίµνης µέσα στον Ιούνιο.

Η διατοµή του φράγµατος είναι οµοιογενής, µε κλίσεις πρανών σώµατος του φράγµατος, ανάντη 1:1,6 (ή πιθανόν και λίγο ηπιότερη) και κατάντη 1:2,15 αντίστοιχα. Το φράγµα έχει κατασκευασθεί από εδαφικό υλικό κυρίως αργιλικού χαρακτήρα, που προέρχεται από χωµατουργικές εργασίες της περιοχής, τις εκσκαφές θεµελιώσεων των οικοδοµών των οικισµών της Θέρµης και του Τριαδίου και σε ένα µέρος από τις εκσκαφές διαµόρφωσης της λεκάνης του ταµιευτήρα. Ειδικότερα, τα υλικά κατασκευής του φράγµατος, γεωλογικά, προέρχονται κυρίως από αποσαθρωµένους και υγιείς σχηµατισµούς των καστανών, υπερστερεοποιηµένων αργίλων και αργιλολίθων της περιοχής της Θέρµης και της ευρύτερης περιοχής, που σε αναµοχλευµένη κατάσταση περιέχουν πολύ πλαστικά αργιλικά ορυκτά. Επιπρόσθετα των παραπάνω αναφερθέντων σηµειώνεται, ότι έχουν χρησιµοποιηθεί και τυχαία υλικά παντός είδους (διάφορα µπάζα και τεχνογενή αδρανή υλικά απόρριψης), αλλά σε σηµαντικά µικρότερη ποσότητα και κυρίως σε θέσεις πέραν και έξω των τελικών γραµµών του επιχώµατος του φράγµατος στην κατάντη παρειά του. Γεωλογικά, η θεµελίωση του φράγµατος έγινε σε υγιείς οφιολιθικούς σχηµατισµούς (περιδοτίτες, διαβάσες και γάββρους), χωρίς την εφαρµογή ειδικών απαιτήσεων από κατασκευαστική άποψη. Το σώµα του φράγµατος εγκάρσια και σχεδόν στο κεντρικό του χαµηλό σηµείο, διατρέχει ο χαλύβδινος αγωγός προσαγωγής του έργου διαµέτρου Φ600, που κατά πληροφορίες είναι εγκιβωτισµένος σε σκυρόδεµα. Στην γύρω περιοχή από την λίμνη από το 2012 έχουν γίνει εκτεταμένες αναδασώσεις με 30000 περίπου νεαρά δέντρα.

2 σχόλια:

  1. Ποιός είναι ο πρωτεργάτης του έργου και πόσο στοίχισε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έργο ξεκίνησε νομίζω από τον τοπικό δήμο με την συνεργασία του δασαρχείου. Το κόστος του δεν το γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή