Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΑΓΙΑΣΜΑ, ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ



Πολλές φορές στις πεζοπορίες που σας παρουσιάζουμε, όχι μόνο σε περιοχές γύρω από την Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, συναντάμε πηγές που χαρακτηρίζονται ως αγίασμα. 

Για το κάθε αγίασμα ξεχωριστά υπάρχει μία ολόκληρη ιστορία και παράδοση που αξίζει να την ψάξετε και να την αναλύσετε. Εμείς θελήσαμε γενικότερα να ψάξουμε για το αγίασμα πληροφορίες, πότε δηλαδή μία πηγή χαρακτηρίζεται ως αγίασμα κλπ. 

Τελικά είδαμε ότι δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες για αυτό και βρήκαμε ελάχιστες γενικές πληροφορίες αντίθετα για το κάθε αγίασμα  ξεχωριστά υπάρχουν υπέροχες ιστορίες και παραδόσεις που δείχνουν και το πλούτο της ελληνικής παράδοσης αλλά και τον πλούτο της ορθόδοξης ιστορίας. 

Εμείς σας παρουσιάζουμε έναν γενικό κανόνα, τι ονομάζεται αγίασμα και έναν πίνακα που βρήκαμε στο διαδίκτυο με τα σημαντικότερα αγιάσματα σε όλη την Ελλάδα. 

Εννοείται ότι δεν είναι μόνο αυτά, φανταστείτε μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης πόσα δεκάδες αγιάσματα υπάρχουν ή στα περίχωρα της πόλης που δεν αναφέρονται.  

Αυτός βέβαια είναι και ο πλούτος της Ελληνικής ιστορίας και παράδοσης που μας κάνει έναν από τους «πλουσιότερους» λαούς σε ιστορία και έθιμα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αγίασμα ονομάζεται το αγιασμένο νερό, μικρή πηγή νερού κι ο χώρος γύρω από αυτή. Επίσης αγίασμα ονομάζεται και κάθε αγιασμένο αντικείμενο ή ιερός τόπος.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου